chipsy z jarmużu-idealne na sobotni seans filmowy!

Sobota, dzień w którym tata zajmuje się dziećmi, by mama mogła w spokoju posprzątać, poprać i poprasować..jakie to prawdziwe. Ja dziś miałam bardzo dobry dzień i nawet udało mi się skończyć post, który piszę od 3 dni! Pomysł na chipsy z jarmużu. Zapraszam..

jarmuz-1

Jeszcze do niedawna nie wiedziałam co to jarmuż, a teraz szczerze się w nim zakochałam.

Jarmuż to odmiana kapusty o długich pomarszczonych liściach. Wydawałoby się, że powinien być doskonale znany przez polskie gospodynie, jednak dopiero teraz wkracza on szturmem na salony.

To skarbnica błonnika, białka i witamin, zwłaszcza C i K. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które są

ważnym elementem terapii antynowotworowej. To zielone warzywo to także źródło wapnia i żelaza.

Sami widzicie mnóstwo cennych składników odżywczych.

Ja najpierw zaczęłam dodawać go do koktajli warzywnych, ale ostatnio postanowiłam zaszaleć i spróbować sławnych już chipsów.

To był strzał w 10!

Smaczna, mega prosta i szybka przekąska. W sam raz na seans filmowy z mężem, czy na samotny wieczór przy FB:)

jarmuz9

Składniki:

opakowanie jarmużu

2 łyżki oliwy

papryka słodka

kurkuma

odrobina soli

Wyciągamy liście do miski. Oliwę łączymy z przyprawami i wylewamy na warzywo. Mieszamy dokładnie i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. (kiedy liście są w malutkich cząsteczkach wystarczy 12 minut).

Koniecznie dajcie znać, czy i wam posmakowały!:)

jarmuz8

jarmuz7

jarmuz5

jarmuz4

jarmuz3

jarmuz-ida2

jarmuz-ida

Facebooktwittergoogle_pluspinterest
  • pozeramstrony

    Świetny pomysł na zdrową przekąskę. Chyba czas skorzystać z jarmużu w moim ogródku 🙂
    Zapraszam do mnie. I do zobaczenia w lutym na spotkaniu blogerek, bo widziałam, że Ty również się tam pojawisz::)
    Świetny blog, na pewno będę często zaglądała…
    http://www.degustatorka.blogspot.com