ciasto z cukinii, idealne na weekend

Ciasto idealne na jesienną chandrę:)

Uwielbiam cukinię! I bardzo chętnie eksperymentuje z nią w kuchni, jednak przyznam szczerze, że dopiero niedawno odkryłam przepis na ciasto z jej wykorzystaniem. Dotychczas gościła na naszym stole w wersji wytrawnej.

Dziś polecam dwa obłędne i proste w wykonaniu ciasta, które napewno posmakują domownikom.

Wersja biała, którą uwielbiają moje dzieci i elektryk:)

Składniki:

300 g mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia

100 g wiórków kokosowych

1 szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

150 ml oleju

250 g cukru

3 jajka

300 g (2 pełne szklanki) cukinii startej na drobnych oczkach

 

Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą i wiórkami. Dodajemy olej i po zmiksowaniu składników dodajemy odsączoną cukinię. Ciasto piekłam 50 minut w nagrzanym do 180′ C piekarniku.(termoobieg)

 

Wersja ciemna, która zdecydowanie skradła moje kubki smakowe. Dla mnie ciasto jest obłędne. Mocno czekoladowe, wilgotne i sprężyste…idealne!

Składniki:

120 g masła

250 g cukru pudru

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

2 duże jajka

1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej(płaska)

60 g kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach

Mąkę, sól, kakao, cukier waniliowy, sodę i kawę łączymy. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku, następnie wlewać olej ucierając bez przerwy. Następnie dodajemy jogurt i powoli dosypujemy suche składniki.  Na końcu dodajemy odsączoną cukinię. Ciasto piekłam w nagrzanym do 180’C piekarniku, środkowa półka, termoobieg. Czas ok 45 minut.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest