ciasto marchewkowe cioci Martyny-polecam na niedzielę

Pora na ciasto marchewkowe jest zawsze! Okazji nie trzeba szukać, zwłaszcza, że produkty zazwyczaj są w domu. Pyszne, szybkie i fajnie przemyca beta karoten do organizmu! Polecam!

Uwielbiam piec ciasta. Uwielbiam testować nowe przepisy i modyfikować te już świetnie mi znane.

Dzisiaj zapraszam was na ciasto marchewkowe. Przepis od ukochanej cioci moich dzieci:)

Wypiek ten zagościł w naszym domu całkiem niedawno. Mój mąż co prawda nie jest zwolennikiem ciast ze ” zdrowym dodatkiem”. Wciąż jednak liczę, że uda mi się go, kiedyś przekonać. Tymcio wcina i piszczy o więcej.

Marchew to cenne źródło beta-karotenu. Wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i opóźnia pojawianie się zmarszczek!  Ponad to spożywanie marchewki przyśpiesza opalanie i pozwala cieszyć się jego efektami na dłużej. Ja i moje dzieci uwielbiamy ją w każdej postaci. Surową do pochrupania, w sokach, gotowaną do obiadu, czy wersja w cieście.

Ciasto jest naprawdę proste, smaczne. Można podać z kremem, z lukrem, a u mnie dziś z cukrem pudrem.

Składniki:

3 jajka

250g cukru

300g mąki

1 łyżeczka cukru wanilinowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka imbiru( wg. mnie lepiej smakuje wersja z imbirem ścieranym na tarce, a nie z suchym)

szczypta soli

150 ml oleju słonecznikowego

450 g marchwi startej na tarce z malutkimi oczkami

Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Mąkę mieszamy z przyprawami i dodajemy do masy jajecznej. Marchew łączymy z olejem i dodajemy do pozostałych składników. Pieczemy w nagrzanym do 150′ C piekarniku przez około 55 minut.( u mnie termoobieg, środkowa półka)

Jestem pewna, że nawet kuchenny laik świetnie sobie poradzi z tym przepisem.

Gorąco polecam i czekam na wasze recenzje i zdjęcia.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest