dyniowe muffinki

pyszne, proste i rozpływające się w ustach muffinki dyniowe! w sam raz na listopadowy wieczór przy gorącej herbacie!

15045383_1291716057528950_35271739_o

Dynia to dość uniwersalne warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Ja ostatnio zakochuję się w jej smaku i eksperymentuje z nią w kuchni. Placuszki, tarta, zupa krem no i oczywiście desery!

Dynia bogata jest w witaminy i minerały. Dostarcza nam cynk i beta-karoten. Jest przy tym niskokaloryczna i zawiera błonnik. Same korzyści dla naszego zdrowia. Jak tu jej nie kochać?

Sezon na nią w pełni więc trzeba korzystać.

Ja polecam przepis na sprawdzone i  pyszne muffinki!

Składniki:

  • 300 gram mąki
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 ml mleka
  • 250 gram puree z dyni( zmiksowana upieczona/uprażona dynia)
  • 150 gram cukru
  • 150 gram roztopionego masła

Nagrzewamy piekarnik do 190′ C. Ja ustawiam funkcję góra-dół.

Puree łączymy z jajkiem, dodajemy mleko i przestudzone masło. Całość mieszamy z suchymi składnikami i gotową masą napełniamy papilotki. Pieczemy około 15-20 minut(aż patyczek będzie suchy)

15044770_1291715854195637_1292662681_o

 

14970974_1291715744195648_535144688_o

15045511_1291715124195710_142046130_o

 

15045274_1291715247529031_353709674_o

 

15034350_1291715484195674_1382112023_o

 

14976243_1291715390862350_158421594_o

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Facebooktwittergoogle_pluspinterest