pyszna drożdżówka bez brudzenia rąk!

Nieziemska drożdżówka, która nie wysycha!

Aura iście piknikowa! Słonko, wysoka temperatura i ten zapach maju w powietrzu, coś pięknego.My uciekliśmy do naszego lasu ładować akumulatory.

Wczoraj spacerując z dziećmi wpadłam na grandę do teściowej i kiedy tylko zobaczyłam piękny rabarbar postanowiłam upiec ciasto! Takie jak dawniej piekła mi mama. Z pyszną słodką kruszonką i kwaśnym rabarbarem pod nią.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

kostka margaryny

4 jajka

50 gram drożdży

4 szklanki mąki

 

Mleko, cukier i margarynę podgrzewam w garnuszku. Kiedy tłuszcz się rozpuści zdejmuje z gazu rondelek i studzę miksturę. Do ciepłego płynu(nie może być gorący) dodaje drożdże i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę.

Kiedy zaczyn zaczyna rosnąć miksuje go z jajkami, dodaje mąkę i odstawiam do wyrośnięcia. Chyba, że nie mogę się doczekać to odrazu wykładam ciasto na blachę:)

Następnie układam kwaśny rabarbar i słodziutką kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

150 gram mąki

50 gram cukru

100 gram masła

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ja rozgrzewam go do 200′, po czym ustawiam termoobieg, zmniejszam temperaturę na 180′ i piekę ciasto około 50 minut.

Ciasto idealne do gorącej czarnej kawy!

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterest