pyszna tarta z pieczonymi pomidorami

Nie umiem planować posiłków. Kilka razy podchodziłam do tematu. Robiłam rozpiskę na cały tydzień i przy środzie szlak wszystko trafiał. Przyznaję się, że robię zakupy nieprzemyślane i sporo produktów się marnuje. Dlatego ostatnio zaprzyjaźniłam się z daniami ” sprzątającymi mi lodówkę”. Coraz częściej serwuję tarty i makarony. Dziś zapraszam na moją nową wariację tarta z pomidorami i tuńczykiem w roli głównej(dla męża z kurczakiem wędzonym)

tarta22

Składniki na ciasto:

  • 250 gram mąki
  • 125 gram masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • szczypta soli

Standardowo jak w przypadku kruchych ciast mieszamy wszystko w misce, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 minut. Ja nie wkładam ciasta do lodówki, jak sugeruje większość przepisów. Dzięki temu ciasto jest kruche, ale nie rozpada się przy krojeniu.

ciasto kruche

Składniki na farsz:

  • 2 pomidory
  • kilka pieczarek
  • tuńczyk w sosie własnym/ kurczak wędzony dla męża:)
  • żółty ser
  • 3 jajka

Pomidory kroimy na grube plastry. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kropimy oliwą. Układamy pomidory i posypujemy ulubioną przyprawą.(zioła prowansalskie, sól, pieprz). U mnie jest to KAMIS,  Grill Śródziemnomorski. Pomidory wstawiamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 150′.

pomidor

Pieczarki kroimyi podduszamy na oliwie. Kiedy woda odparuje są gotowe do układania na ciasto.

pieczarki

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z jajkami i doprawiamy solą z pieprzem.

Formę do tarty wyklejamy ciastem. Można je rozwałkować na blacie i nałożyć na formę, ja wolę pierwszą opcję, choć jest ona mniej estetyczna:)

ciasto tarta

Polecam podpiec spód przez 5-7 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Następnie układamy na spód nasz farsz i zalewamy żółtym serem. Pomidory układamy na wierzch i wstawiamy do pieca na 15-20 minut 180′.

SMACZNEGO!:)

tarta tarta1 tarta3 tarta4 tarta41 tarta111

 

Zapisz

Zapisz

Facebooktwittergoogle_pluspinterest
  • O jej! Cudownie smacznie wygląda 🙂
    Nie robiłam, ale najpierw muszę kupić formę do tart…. KONIECZNIE